Winterharde vaste planten
Aardbeien worden winterhard genoemd, ze voldoen aan de eisen om de winter te kunnen overleven. Blad sterft af in de herfst en winter, de kroon blijft in takt en maakt weer nieuw blad in de lente, met steeltjes vol bloemen die na bestuiving aardbeien vormen.
Aardbeien verzorgen
In het prille voorjaar verzorg je de aardbeiplantjes door al het oude bruine blad te verwijderen met een scherpe schaar , zodat het nieuwe frisgroene blad kan groeien. Geef ook voeding in de vorm van een beetje lavameel en organische bemesting of compost die goed verteerd is. Met mos door voedzame potgrond heen, hebben de aardbeien in potten en tassen een voordeel.
Aardbeien doen het ook goed in kweekbakken of potten aan de muur. Wist je dat aardbeien zoeter smaken als ze tegen een rode achterwand gekweekt worden?
Nieuwe aardbeiplanten
Maak de grond klaar door alle onkruiden te verwijderen met een handhakje . Voed het plantgat met lavameel en organische bemesting. Plant op de juiste manier, zodat de kroon van de aardbeiplant nèt boven de grond uitsteekt. Giet zoveel water erop, dat de plant in een badje staat. Zorg dat de aardbeiplanten altijd droog de nacht in gaan, zodat schimmels geen kans krijgen.
Stro
Hebben de aardbeien al witte vruchtjes? Vlug stro eronder leggen om hun naam eer aan te doen: strawberries. Zo blijven de vruchten droog en krijgen ze niet de kans te gaan schimmelen.
Aardbeien in 60 dagen
De meeste aardbeiplanten geven pas het tweede jaar oogst. Als je bevroren aardbeiplantjes koopt en die in april in de grond zet, kan je al binnen 60 dagen aardbeien eten!
Zelfgekweekte aardbeien smaken het lekkerst midden op de dag warm van de zon, direct van het plantje in jouw mond. Er zijn vroege aardbeirassen, midden en late rassen die in het seizoen één keer oogst geven. Er zijn ook doordragende rassen die tenminste twee keer vruchten geven in de zomer.
Je kunt het seizoen verlengen door de bloeiende planten onder een cloche of in een kas te zetten. Zo heb je een week eerder al aardbeien. Voor een nog vroegere oogst zet je de planten in de winter en lente in een kas en geef ‘s morgens voldoende water.
Aardbeien beschermen
Met een blauw vogelnet bescherm je de aardbeien tegen vogelvraat, zonder dat de vogels erin verstrikt raken. Ze zien de kleur blauw goed en blijven er weg. Met bouwbollen en buizen of bamboestokken bouw je zó een fruitkooitje voor jouw aardbeien.
Vogels foppen
Schilder steentjes rood, alsof het aardbeien zijn en ze houden vogels uit jouw aardbeienveld of pot. De vogels pikken in de harde stenen aardbeien en gaan ervan uit dat alle aardbeien hard zijn als steen en gaan hun voedsel elders zoeken.