Druppelaars voor potten
Gebruik de druppelaar in potten in of buitenshuis. Dat is een grondsysteem waar een wijnfles in gaat. Zet Deze druppelaars van terracotta, welke poreus is en daardoor langzaam het water in de grond komt. Te gebruiken met een wijnfles of een karaf welke in de grond gegraven moet worden.(Diverse maten - diameter)
Een natmat is een sterk absorberende watermat om potten water te geven gedurende een periode van twee weken.
Ook is deze natmat zeer bruikbaar in ‘hanging baskets’ en als binnenbekleding in potten. U knipt deze mat op maat van de pot. Doe eerst een laagje grond in de bloempot, dan de mat en vervolgens de plant in de pot. Geef water.
Druppelslang voor buiten
Deze poreuze druppelslang geeft langzaam water af, doordat de slang vol kleine gaatjes zit. Leg de slang op de aarde tussen de planten en zet de kraan aan of sluit de slang aan op een regenton. Ideaal voor jonge hagen of dichte borders en in de moestuin en fruitkooi bij jonge fruitboompjes. Deze druppelslang is te koppelen aan een dichte tuinslang waar geen water nodig is, zoals over het terras. In combinatie met een schakelklok heb je er helemaal geen omkijken meer naar. Bij de aanleg van een tuin is het handig direct druppelslangen te installeren.
Water geven: hoeveel en wanneer
Bij nieuwe planten is dat 10 liter per m2. Meer water geven in een moestuin helpt beter dan meer mesten op zandgrond. Leg een aantal druppelslangen tussen de groente die aan een hoge regenton zijn gekoppeld. Zuinig met water zijn door de grond bedekt te houden: mulchen.
Geef het liefste ‘s morgens vroeg water als de grond nog vochtig is van de dauw. De grond neemt dan beter water op en schimmelt niet. De aarde droogt op voordat de nacht begint. Op hete dagen geef je wel twee keer water in potten, groeizak, bakken, kist of mand! Of zet er een fles water met druppelaar bij.
Een moestuin heeft veel water nodig. Vang water op in een regenton!
Zonwarm regenwater
Voor veel planten is ook de temperatuur van het water belangrijk: zorg voor zonwarm water bij tomaten in de kas. Ook courgette, pompoen, aubergine, pepers, basilicum en komkommer hebben er baat bij, anders is er een groeistilstand.
Geef deze warmteminnaars ‘zonwarm’ regenwater in een bakje náást de plant, zodat de steel droog blijft en niet kan gaan schimmelen. Niet te vaak water geven èn ‘niet teveel water ineens’. Anders barsten de vruchten uit hun schil.
Kraanwater of regenwater
Regenwater heeft een andere zuurgraad dan kraanwater. Deze zuur minnende planten kunnen echt niet tegen kraanwater: blauwe bessen, Hortensia, Rododendron, Camelia. Daarom nog een reden om een regenton te gebruiken om water in op te vangen.