Appel-peren crumble
Appels en peren over na het plukken? Tijd om te bakken! Wat dacht je van een heerlijke Appel-peren crumble?
Benodigdheden voor 4 personen:
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel gemalen koriander
- Versgemalen peper
- 1 citroen
- 200 gram bloem
- 100 gram boter, koud in blokjes
- 100 gram basterdsuiker
- 2 appels in stukjes
- 2 peren in stukjes
- 4 ovenschaaltjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 C
- Bestrooi de appels en peren met kaneel, koriander en peper
- Rasp de schil van de citroen, verdeel over het fruit met citroensap naar smaak.
- Verdeel het fruit over4 ingevette ovenschaaltjes
- Voor de crumble: Zeef de bloem boven de suiker en meng door elkaar. Voeg de boter toe aan het bloem-suikermengsel en kneed tot een kruimelige massa
- Strooi de kruimels over de ovenschaaltjes en bak de crumble in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 25-30 minuten tot dit goud bruin is.
Serveertip; het allerlekkerst met verse slagroom of een bolletje vanille-ijs afgewerkt met verse aardbeien.
Compote maken
Vooral in de Betuwe zijn ze te vinden: kersen! Echt een seizoensproduct uit juni/juli. Daar maak je heerlijke compote van.
Benodigdheden voor 4 personen
- 500 gram kersen, gewassen en ontpit
- Sap van 2 sinaasappelen
- Kaneelstokje
- 1 à 2 theelepels aardappelzetmeel
- Halfvolle yoghurt
Bereiding
- Breng het sinaasappelsap met het kaneelstokje in een pannetje tegen de kook aan. Voeg de kersen toe en laat dit 5 minuten meekoken
- Voeg het aardappelzetmeel toe om het vocht te binden.
- Haal het kaneelstokje uit het mengsel en laat afkoelen
- Verdeel de compote over 4 schaaltjes en schep per kommetje 2 lepels yoghurt er overheen
Kruidenolie maken
Eenvoudig, maar daardoor niet minder lekker. Kruidenolie van kruiden geknipt uit je tuin.
Ingrediënten
- Olijfolie, van goede kwaliteit
- Knoflook in plakjes
- Verse chilipeper uit je oogst, in ringetjes
- Takjes tijm uit de tuin
- Flesje, potje of vergelijkbaar
Bereiding
Stop de takjes tijm, plakjes knoflook en ringetjes peper in het flesje/potje. Voeg de olie toe en laat trekken. Je kunt naar smaak meer kruiden toevoegen of op smaak brengen met een beetje zout.
Variatietip; je kunt dit natuurlijk maken met alle verse kruiden uit je tuin. Wat dacht je van basilicum of rozemarijn?