Wat te doen met je oogst?

Wat te doen met je oogst?

0 reactie minuten lezen
Op het moment zien we alleen maar leuke, verrukkelijke berichten over verse oogst voorbij komen. Mensen die bezig zijn met oogsten, bakken, inmaken, invriezen en ga zo maar door. Wat doe je nou met je oogst, zeker als je zoveel hebt, dat je het niet in één keer op kunt eten? Dat zochten we voor je uit!

Appel-peren crumble

Appels en peren over na het plukken? Tijd om te bakken! Wat dacht je van een heerlijke Appel-peren crumble?

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • Versgemalen peper
  • 1 citroen
  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter, koud in blokjes
  • 100 gram basterdsuiker
  • 2 appels in stukjes
  • 2 peren in stukjes
  • 4 ovenschaaltjes

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 C
  • Bestrooi de appels en peren met kaneel, koriander en peper
  • Rasp de schil van de citroen, verdeel over het fruit met citroensap naar smaak.
  • Verdeel het fruit over4 ingevette ovenschaaltjes
  • Voor de crumble: Zeef de bloem boven de suiker en meng door elkaar. Voeg de boter toe aan het bloem-suikermengsel en kneed tot een kruimelige massa
  • Strooi de kruimels over de ovenschaaltjes en bak de crumble in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 25-30 minuten tot dit goud bruin is.

Serveertip; het allerlekkerst met verse slagroom of een bolletje vanille-ijs afgewerkt met verse aardbeien. 

Compote maken

Vooral in de Betuwe zijn ze te vinden: kersen! Echt een seizoensproduct uit juni/juli. Daar maak je heerlijke compote van.

Benodigdheden voor 4 personen

  • 500 gram kersen, gewassen en ontpit
  • Sap van 2 sinaasappelen
  • Kaneelstokje
  • 1 à 2 theelepels aardappelzetmeel
  • Halfvolle yoghurt

Bereiding

  • Breng het sinaasappelsap met het kaneelstokje in een pannetje tegen de kook aan. Voeg de kersen toe en laat dit 5 minuten meekoken
  • Voeg het aardappelzetmeel toe om het vocht te binden.
  • Haal het kaneelstokje uit het mengsel en laat afkoelen
  • Verdeel de compote over 4 schaaltjes en schep per kommetje 2 lepels yoghurt er overheen

Kruidenolie maken

Eenvoudig, maar daardoor niet minder lekker. Kruidenolie van kruiden geknipt uit je tuin.

Ingrediënten

  • Olijfolie, van goede kwaliteit
  • Knoflook in plakjes
  • Verse chilipeper uit je oogst, in ringetjes
  • Takjes tijm uit de tuin
  • Flesje, potje of vergelijkbaar

Bereiding

Stop de takjes tijm, plakjes knoflook en ringetjes peper in het flesje/potje. Voeg de olie toe en laat trekken. Je kunt naar smaak meer kruiden toevoegen of op smaak brengen met een beetje zout.

Variatietip; je kunt dit natuurlijk maken met alle verse kruiden uit je tuin. Wat dacht je van basilicum of rozemarijn? 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »