Warmteminnaars naar de volle grond
In mei is het tijd om te gaan zaaien in de volle grond en buiten uit te planten wat is voorgezaaid in kas, op een zonnige vensterbank of in de koude bak. De zaailingen verspenen en afharden voordat ze buiten in de volle grond kunnen, na half mei.
Na IJsheiligen, half mei, kunt u starten met zaaien van tere zaden zoals pompoen, courgette en sperziebonen rechtstreeks in de volle grond.
De citroenplant en vijgen in pot, die in de kas hebben gestaan, kunnen nu naar buiten zolang er geen vorst komt. Hou een stuk fleece of folie bij de hand om ‘s nachts af te dekken als er nachtvorst voorspeld wordt, vooral als het mooi helder weer is overdag!
Tere zaailingen tomaat, paprika en aubergine worden nog een keer opgepot; iets dieper weer.
Warmteminnaars voorgesteld
Klimbonen, stokbonen, sperziebonen, courgette, pompoen en komkommer, kunnen allemaal na half mei gezaaid worden in de volle grond. Bescherm ze wel tegen eventuele late nachtvorst. Met een cloche of fleece scheelt het een paar graden. Of een polytunneltje aan beide uiteinden goed dichtgemaakt. (Anders is het een windtunnel en dat beschut niet genoeg).
Zonwarm water
De temperatuur van het water is belangrijk voor de planten in de kas: zorg voor een gieter met zonwarm water bij alle warmteminnaars. Het water in de gieter wordt vanzelf warmer door de zon. Anders is er een groeistilstand, door de schok van koud water.
Maïs
Maïs heeft een vochtige, beschutte plaats nodig en wordt het best in een vierkant blok geteeld, voor de beste bestuiving door de wind.
Water geven
Wanneer geef je water en hoeveel? Bij nieuwe planten is dat 10 liter per m2. Komkommer, meloen, tomaat, en basilicum willen graag zonwarm water.