Brandnetels
Grofweg onderscheiden we de grote en de kleine brandnetel. De grote brandnetel is het meest voorkomende onkruid in ons land. Deze groeit op zon-halfschaduw plaatsen, waar het vochtig is en de grond stikstofrijk.
Hoewel de brandnetel een slecht imago heeft, is het eigenlijk een hele nuttige plant. Zo is ze eetbaar en bevat de vitamine A B C en D, ijzer kalk en fosfor. Dit maakt dat de brandnetel bloeddrukverlagend en slijmoplossend kan werken.
Daarnaast trekt de brandnetel vlinders aan, wat goed is voor de biodiversiteit én ze reinigt de bodem van stikstof; de bodem wordt geneutraliseerd en er ontstaat een vruchtbare grond.
Wil je toch brandnetel bestrijden? Dat gaat het gemakkelijkst om ze dan al jong eruit te trekken. Let op de juiste bescherming! Hierna kun je ze kwijt op de composthoop, waar zelfs het verteringsproces wordt versterkt. Al in bloei? Dan kun je ze beter afvoeren, omdat de zaden van de bloemen lastig te verteren zijn. Knip de brandnetels kort en verwijder met een riek of spitvork. Voorkomen? Dan kun je het beste de grond mulchen of bodembedekkers planten.
Paardenbloem
Wis je dat er meer dan 300 soorten paardenbloemen zijn? Gelukkig is hij altijd goed herkenbaar aan de gele bloem, maar de bladeren, die kunnen nog wel wat verschillen. De paardenbloem komt veel voor in onze natuur en groeit op zonnige, voedselrijke grond, in je gazon en tussen bestrating. Ook al is de paardenbloem vrolijk om te zien, in je vruchtbare grond zie je ze toch liever niet.
Toch is de paardenbloem een nuttige plant, ze trekt veel bijen aan wat goed is voor de voedselvoorziening en geeft in het vroege voorjaar de eerste voeding aan de Dagpauwogen na hun winterslaap. Ook is de paardenbloem zeer voedzaam. Doordat ze een lange penwortel heeft, neemt ze veel ijzer koper en andere voedingstoffen op uit de bodem en bevat de paardenbloem veel kalium, wat vocht afdrijvend werkt, dit is een waarde voor nierpatiënten. Verder wordt de paardenbloem voor nog meer kwaaltjes gebruikt en kent de Chinese geneeskunde er een lange geschiedenis mee.
Verwijder de paardenbloem met penwortel en al, want hij loopt snel weer uit als je de wortel laat zitten. Als je de paardenbloem hebt verwijderd, gooi de planten dan niet weg, maar schenk er kokend water overheen en laat het een half uur intrekken. Er ontstaat dan een ontzettend vruchtbare plantenvoeding met veel mineralen. Of geef de plant aan konijnen en cavia’s.
Weetje: Het is in het openbaar verboden om de paardenbloem te plukken. Dit is voor het behoud van flora en fauna.
Zevenblad
De naam zegt het al, je herkent Zevenblad aan de zeven bladeren. De plant groeit op schaduwplekken op een voedselrijke, vochtige bodem. Wist je dat als je het blad kneust, deze een beetje naar worteltjes ruikt? Dat komt omdat de zevenblad familie is van de wortel, pastinaak en venkel. Zevenblad is vooral een hardnekkig onkruid. Ze bloeit niet lang, maar groeit snel op andere plekken.
Wat kun je eigenlijk met zevenblad?
Naast dat het een decoratieve plant is met mooie bloemen voor in je veldboeket, is het zevenblad ook geneeskrachtig. Het heeft een vocht afdrijvende werking en wordt daarom in de oude geneeskunde aangeraden bij blaasklachten. Ook bevat zevenblad veel vitamine C, provitamine A en kalium, calcium en magnesium.
Naast de vitamines, is het ook een smaakmaker voor vele gerechten. Vooral in Scandinavië, de Baltische staten en Siberië staat zevenblad nog steeds op het menu. Ook in Nederland wordt Zevenblad regelmatig door soepen verwerkt of in kruidenboter. Het smaakt een beetje naar peterselie of selderij.
Bestrijden van zevenblad is een uitdaging. Eén plantje kan wel drie vierkante(!!) meter beslaan, waardoor andere planten in je tuin geen schijn van kans maken om te groeien. Regelmatig bladeren verwijderen is de meest eenvoudige oplossing van bestrijding. Helaas bestrijd je dan alleen het gevolg, voor de oorzaak is toch aan te raden de hele tuin om te werken en alle wortels te verwijderen. Krijg je het dan nog niet voor elkaar, kun je er ook voor kiezen om de plant te integreren in je tuin en naast sterke planten te plaatsen die de concurrentie aan kunnen.
Onkruid bestrijden
Er is één ding zeker. Onkruid bestrijden, dat moet je jaar in jaar uit blijven volhouden. Sterker nog, het hele jaar door. Zeker in het voorjaar als de natuur ineens doorschiet, kun je beter een keer te veel schoffelen dan te weinig. Er zijn wel een aantal handigheidjes om onkruid gemakkelijker te lijf te gaan.
Voorkomen is beter dan genezen; plaats grond bedekkers, zo kan het onkruid niet groeien. Ook kun je mulchen met organisch materiaal zoals stro, zaagsel of cacaodoppen. Niet voldoende organisch materiaal? Plaats dan antiworteldoek of karton.
Blijven wieden; vooral in voedselrijke bodem wil je geen onkruid hebben, dat onttrekt de voeding uit de bodem. Je zal het veel in de moestuin vinden en daar wil je het snel weg hebben. Makkelijkste is om onkruid zo jong mogelijk te verwijderen.
Voegen schoonhouden; Krab de voegen tussen je tegels schoon en veeg daarna de straat goed aan met een schep zand. Dit maakt het voor jonge zaailingen onmogelijk om zich te vestigen.
Afvoeren van onkruid; als het veel regent, is het belangrijk om verwijderd onkruid direct af te voeren naar bijvoorbeeld een composthoop, anders krijgt het te veel kans om weer te groeien. Bij zonnig weer kun je het prima laten drogen. Heb je konijnen of kippen? Die zijn ook gek op veel varianten onkruid.
Deze tips en weetjes komen uit het Onkruidboek. Meer weten over onkruid en wat je er allemaal mee kan? Lees dan verder en ontdek alle waardevolle tips voor gebruik, bereiding en bestrijding.