Uien en knoflook oogsten

Uien en knoflook oogsten

0 reactie minuten lezen
Juli is een echte topmaand in de moestuin. Composteren, water geven, planten aanaarden en steunen, uitdunnen, verplanten, verspenen en oogsten. Deze maand zijn ook de knoflook en ui aan de beurt voor de oogst. En dat is eigenlijk een heel eenvoudig klusje!

Knoflook en uien - het juiste materiaal

Juli is een rijke oogstmaand. Bijna alle groentes kun je momenteel oogsten. Ook knoflook en uien. Steek met een handharkje of zevenbladvorkje onder de knoflook en trek niet te hard aan het loof. Dezelfde methode gebruik je ook  voor uien en sjalotten. 

Uien tegen wortelvlieg

Wortelen en uien zijn een goede combinatie naast elkaar. Ze helpen elkaars vijanden bestrijden. Wortelvlieg kan niet tegen de geur van ui. Dun de wortelzaailingen uit tot ze anderhalve centimeter rondom de ruimte hebben om te groeien. De kleinste worteltjes haal je eruit en kun je bewaren voor voor in de salade of smoothie. De wortelzaailing kun je met blad en al eten. Het blad bevat zelfs meer voeding dan de wortel. Vergeet niet om daarna de overgebleven worteltjes goed aanaarden, de kopjes mogen niet boven de grond uitsteken.

Pootgoed

Van uien, sjalotten en knoflook zeg je dat je deze gaat poten, als het om pootgoed gaat. Een aantal uienrassen kan ook gezaaid worden. Rooien of optrekken is de term om de uienfamilie 'Allium' te oogsten.

Uienzaad kweken

Zelf uienzaad kweken is goed te doen. Kies een droge dag en selecteer gezonde planten met droge, bruine zaadhoedjes van uienbollen die op springen staan. Knip ze af en stop in een zadenbewaarzakje. Daarna is het zaak om deze koel en droog te bewaren. Hiermee kun je je eigen oogst opnieuw uitzaaien en op die manier, jaar na jaar, het wonder van de natuur ten volle volgen en beleven én heerlijk eten uit eigen tuin.

Oogsten

Boek "Van zaaien tot oogsten"

Uien trek je uit de grond als de stengels omvallen. Laat deze enkele weken drogen en bewaar ze vervolgens op een koele, donkere plek. Het drogen kan bijvoorbeeld in een schuur of onder een afdakje, waar ze droog blijven en enige zon zien. Dit voorkomt schimmelvorming. Haal daarna de stengels eraf en bewaar ze in een mooie mand. Knoflook oogst je als de stengel naar geel verkleurt. Wacht niet tot hij is afgestorven, want dan heb je kans op doorschieten. Droog ze dan bijvoorbeeld ingevlochten aan een touw en bewaar op een koele plaats. 

 

BRON: Deze blog is eerder verschenen in 2017, geschreven door Claudia Reina. Aangevuld met tips uit boek: 'Van Zaaien tot Oogsten'.