TIP 1: Breng kleur in je tuin
Als alle bladeren van de bomen zijn, de meeste planten ook hun blad hebben laten vallen en alle zomerbloeiers zijn uitgebloeid ziet de tuin er vaak kaal, kil en grijs uit. Gelukkig is daar iets aan te doen! Fleur jouw tuin op met wintergroene en winterbloeiende planten, zodat het toch kleurig blijft in de border. Dit kan je doen met verschillende planten, een aantal noemen we hier:
- De Helleborus, ook wel kerstroos genoemd. Zorgt in de winter voor kleur in de tuin en in de overige maanden voor een rustpunt.
- De Skimmia, een wintergroene en -bloeiende struik. Bijkomend voordeel van de Skimmia: ze hebben geen snoei nodig en groeien langzaam.
- De Viburnum, beter bekend als de sneeuwbal. Deze struik geeft van oktober tot maart heerlijk geurende witte bloemen.
- Een prachtige groenblijver: de Hulst. Naast zijn opvallende groene bladeren zit de Hulst vaak vol met felrode besjes. Prima te gebruiken in een winters bloemstuk!
- Winterheide, wie kent het niet? Zorgt natuurlijk voor de prachtige rood en paars gekleurde heidevelden. Ook in uw tuin kunt u dit voor elkaar krijgen. Met rode winterheide heeft u van december tot april een echte eyecatcher in uw tuin.
TIP 2: Het winterklaar maken van de tuin
Vaak bent je voor de winter druk bezig met het winterklaar maken van de tuin. Vraag jezelf tijdens het snoeien altijd af of het nu het juiste moment is of dat je toch beter kunt wachten tot het vroege voorjaar. Voor vaste planten is het afgestorven blad namelijk een jas van bescherming in de winter. Een ander voordeel: als het de tuin niet helemaal kaal maakt zorgt dit in de winterperiode met vorst en sneeuw vaak voor prachtige plaatjes.
TIP 3: Bescherm planten die minder goed tegen de kou kunnen
Planten die vast in de border staan beschermt je het best met een hoes, om de bladeren te beschermen. Mediterrane en tropische planten kan je inpakken met jute of vliesdoek, eventueel gevuld met hooi. Planten die in een pot staan bescherm je door noppenfolie om de pot te wikkelen, de kou dringt zo minder snel door tot de wortels. Wanneer je er ruimte voor hebt is het aan te raden kwetsbare planten binnen te laten overwinteren, bijvoorbeeld in een (mini)kas.
TIP 4: Zorg voor een fijn zitplekje
Een typisch tuinidee voor de kouden dagen! Buiten zitten hoef je namelijk echt niet alleen in de zomer te doen. Ook als het kouder wordt kan je een aangenaam zitplekje creëren. Je kan van een bijgebouw, overdekt terras of aanbouw met een haard, kachel of vuurplaats ook ‘s winters een aangename plek, door simpelweg de inrichting van zomer- naar winterlook te transformeren. Vergeet dan ook vooral de warme dekens niet!
TIP 5: Kleed uw tuin en terras aan met winterse accessoires
Zo zorg je voor een warme sfeer. Denk bijvoorbeeld aan vogelhuisjes, voederhuisjes, kaarsen, kussens en dierenvellen. De trends voor de winter passen prima bij de najaarstrends. Ook wat extra verlichting geeft snel meer sfeer. Vul bijvoorbeeld een mand met dennenappels en takken, drapeer er wat buiten(kerst)verlichting doorheen en jouw decoratie is compleet. Ook houten of rieten stoelen kunnen best lang buiten blijven staan. Wanneer ze beschut en onder een afdak staan kunnen ze zelfs jaarrond buiten blijven. Kleed ze aan met warme kussens en dekens en je haalt direct wat warmte in jouw tuin.
TIP 6: Met verlichting maakt u een eyecatcher van uw planten
Een goed voorbeeld is de Physalis, beter bekend als de lampionplant. Steek een lichtje in iedere lampion voor een sfeervol resultaat. Wintergroene of -bloeiende struiken kunnen ook met een spotje extra onder de aandacht gebracht worden. Deze groene tuinideeën kunnen natuurlijk jaarrond worden uitgevoerd.
TIP 7: Dek een eventuele composthoop af
In het najaar en de winter kan het in ons koude kikkerlandje nogal eens regenen. Dek daarom je composthoop af. Een teveel aan water zorgt er namelijk voor dat de composthoop uitspoelt, wat de kwaliteit niet ten goede komt.
TIP 8: Winters onderhoud van jouw gazon
Bij temperaturen onder de 6 graden stopt het gras met groeien. Zorg dat het gras tijdens de laatste maaibeurt van het seizoen niet te kort maait. Houd een lengte van zo’n 5 centimeter aan. In de winter worden extra voedingsstoffen niet opgenomen door het gazon, aldus DCM. Wel belangrijk is het bekalken van jouw gazon. In de winter wordt de bodem blootgesteld aan zware, gure en winterse omstandigheden. Door kalk toe te voegen voorkom je een daling van de pH-waarde (zuurtegraad) en worden plantcellen direct sterker. Kalk geeft aan het gazon eigenlijk een zelfde bescherming als calcium aan onze botten.
TIP 9: De vijver in de winter
Wanneer de watertemperatuur van de vijver onder de 8 graden duikt moet je stoppen met het voeren van eventueel aanwezige vissen. Vissen hebben namelijk hun energie nodig om de kou te overleven en gaan als het ware in ruststand. Op dat moment gaan ze op de bodem liggen. Het is wel aan te raden een luchtpomp in de vijver te plaatsen, dit zorgt voor een betere waterkwaliteit in de winter en helpt de vissen de winter door. Let wel op dat eventuele leidingen (van filters en dergelijke) niet kunnen bevriezen, door ze goed te isoleren, zo zegt ook vijverhulp.nl. Als er tijdens een vorstperiode veel sneeuw op het ijs valt haal dit dan weg. Zo zorgt u voor voldoende lichtinval in de vijver. Doe dit wel voorzichtig, zodat de rust van de vissen niet verstoord wordt.
TIP 10: Help de dier in uw tuin de winter door
In iedere tuin leven flink wat dieren. Ook die kunnen in de winter wel wat extra hulp gebruiken. Om de vogels een beetje te helpen kan vogelvoer ophangen. Dit kunt je kant en klaar kopen, maar het is ook niet moeilijk om zelf iets te maken. Wat dacht je van een vogelvoeder, gemaakt van een kop en schotel? Of een lange pindaslinger of pindakrans. Vaak vinden kinderen dit ook erg leuk om te doen, dus je hebt direct een winterse tijdsbesteding gevonden voor druilerige zondagmiddagen. Wanneer je de vogels ook van water wilt voorzien is bakje water voldoende. Span hier wel een netje overheen. Hiermee voorkom je dat vogels gaan badderen, waardoor ze zouden kunnen bevriezen. Niet alleen vogels hebben soms wat extra hulp nodig. Ook vleermuizen, egels en eekhoorns help je eenvoudig de winter door. Zorg voor wat beschutte plekjes, bijvoorbeeld een berg bladeren of een egelhuis, en zij kunnen zich warm en veilig verstoppen.
TIP 11: Bereid een weelderige bloemenpracht in de lente voor
Door in de vroege winter bollen in de tuin te plaatsen tref je voorbereidingen voor een prachtige bloemenzee in de lente. Het is echt genieten als de bollen knopje voor knopje bloemen beginnen te geven.
TIP 12: Behandel groene aanslag op tijd
Door groene aanslag op jouw tegels voor de echte kou te behandelen voorkom je gladheid in de winter. Een groene laag kan namelijk verraderlijk glad worden! Verwijder ook op tijd de groene aanslag van de houten tuinmeubelen, om te voorkomen dat het invreet. Doe dit liever niet met een hogedrukreiniger, maar gebruik een pH-neutraal middel. Dit werkt bijna net zo snel, maar laat geen nare splinters achter.
TIP 13: Snoei niet te veel voor in de winter
Want juist in de winter krijgen planten met een wintersillhouet, zoals hortensia’s en siergrassen, dankzij sneeuw en rijp een sprookjesachtig uiterlijk. En dat wil je eigenlijk niet missen! Houtachtige gewassen kunnen echter wel prima gesnoeid worden zolang het niet vriest. Let er bij het snoeien wel extra op dat je geen bomen snoeit die vroeg in het voorjaar bloeien, dan knip je er namelijk al snel bloemen uit. Zie onze snoeikalender voor bomen, heesters en klimplanten voor meer informatie.
TIP 14: Breng dynamiek in jouw tuin
Houd je niet van veel kleur of accessoires, maar wil je wel wat meer spanning in de tuin? Probeer dan eens het volgende tuinidee uit te voeren: breng meer dynamiek aan in de tuin, door met vormen te werken. Hiervoor kan je buxussen, hagen en bomen inzetten. Snoei ze in een bijzondere vorm of werk juist met rechte lijnen voor een krachtig samenspel. Ook prachtig als er een laagje sneeuw op ligt!
TIP 15: Ga spinnen tegen met paardenkastanje
‘s Winters krijgen spinnen het ook koud, waardoor ze naar warmere plekken trekken. Die bevinden zich natuurlijk in en rond ons huis. Ben je niet zo gek op spinnen? Leg dan paardenkastanjes neer, dit houdt deze beestjes op afstand.
TIP 16: Verwijder blad van het gazon
Verwijder blad zoveel mogelijk van je gazon. Wanneer het gras geen licht en lucht meer krijgt sterft het af. Door het gebrek aan luchtcirculatie kunnen zelfs schimmelziektes optreden, iets wat je graag wilt vermijden! Een beetje zorg voor jouw gazon in het najaar en de winter zorgt voor een mooie, groene graslaag in de lente.
TIP 17: Vergeet uw tuinslang niet op te bergen
Door de tuinslang op tijd leeg te laten lopen, op te laten drogen en weg te leggen voorkom je dat deze kapot vriest in de winter. Zorg dat de slang echt helemaal leeg is, anders kan water dat is blijven staan alsnog bevriezen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het vorstventiel en een koppelstuk. De vorstventiel is ook te gebruiken om kranen en haspelwagens leeg te blazen m.b.v. een fietspomp.