Fruit- en notenbomen
Snoei fruitbomen wanneer ze de eindknop gevormd hebben. Hierdoor ontstaan er mooie snijwonden. Denk er wel aan dat je deze bomen niet snoeit als het vochtig en nat is. Hierdoor is een fruitboom extra gevoelig voor ziektes en kan de snijwond niet goed herstellen. Ook noten- en kastanjebomen kunnen in september gesnoeid worden. Knip eerst een kleine tak af. Je kunt dan nagaan of de notenboom blijft ‘bloeden’ of mooi opdroogt. Is er de volgende dag geen sapstroom meer te zien, is de boom niet meer actief en komt hij stil aan in winterrust. Je kunt hem dan met een gerust hart snoeien.
Sierplanten
Het najaar is een prima periode om sierplanten, zoals berken en esdoorns te snoeien. Ze kunnen in het voorjaar door snoei sterk kunnen bloeden. De sapstromen zijn in deze bomen nu veel minder sterk. Gebruik hiervoor een super scherpe snoei- of takkenschaar, die zorgt voor gladde wonden. Daardoor kunnen ze beter helen.
Kuipplanten
Snoei, indien nodig, kuipplanten bij. Dit klusje kun je het beste doen als ze nog buiten staan. Snoeiwonden herstellen in de buitenlucht namelijk het snelst. Belangrijkste is om dode en beschadigde takken weg te halen. Controleer ook op takken die over elkaar schuren, daar ontstaan ook vaak wonden. Ook dunne en zwakke scheuten hebben weinig nut voor de groei van de plant, ze kosten vooral energie, verwijder deze dus eventueel ook.
Hagen
De groei is nu wel uit de hagen. Daarom is september een goede maand om ze nog eens te knippen, dan gaan ze goed strak de winter in. Begin met de zijkanten, werk van boven naar beneden en laat de haag taps toelopen, zodat ook de onderste takken licht vangen. Hoge hagen? Gebruik een ladder om veilig op hoogte te werken.
Onderhoud
Belangrijk is om na het snoeien je snoeischaar goed te reinigen. Een keer per half jaar is een grote beurt ook geen slecht idee. Maak dan bijvoorbeeld gebruik van onze onderhoudsservice of gebruik ons boekje "onderhoud tuingereedschap" om je verder te helpen.