Snoeien
Kennis en goed gereedschap zijn de dingen die ik gebruik als ik ga snoeien. In februari begin ik met het snoeien van fruitbomen, kleinfruit, vlinderstruiken en eindig ik met het snoeien van rozen en knippen van aardbeien in mijn smultuin. Na het snoeien geef ik de struiken en planten organische bemesting. En van het snoeiafval maak ik een takkenril.
Fruitbomen
Planten en struiken bloeien mooier en geven meer vruchten als je ze op de juiste manier snoeit. Februari is een uitstekende tijd om fruitbomen en kleinfruitstruiken te snoeien. De meeste planten zijn nu in winterslaap en raken minder van slag van het knippen. De sapstroom staat immers zo goed als stil. Zeker in het laatste kwartier van de maan: van 1 tot 8 februari of 1 tot 8 maart. Ook zie je in deze tijd van het jaar de structuur van de takken veel beter, zodat je goed kunt zien wat je aan het doen bent. Kaal is het makkelijker om naar de structuur van de takken in fruitbomen te kijken. Welke takken kruisen elkaar en zitten elkaar in de weg en welke zijn dood of ziek? Die kunnen er allemaal uit.
Snoeien van fruitbomen vereist veel kennis van zaken. Pas je zomersnoei of wintersnoei toe? Is het wel nodig om te snoeien? Leifruit snoei je totaal anders dan hoogstamfruit. Ik raad je aan om eerst kennis op te doen: via workshops, snoeikalenders of boeken over snoeien.
Kleinfruit snoeien
De bramenwal ga ik deze maand fatsoeneren. Oude ranken worden vlak boven de grond afgeknipt en de nieuwe scheuten, die zich vorig jaar hebben gevormd, worden met mooie krullen aan mijn roestige hek gebonden. Daar komen takjes aan met bloesem en vruchten.
De herfstframbozen snoei ik nu tot een paar cm van de grond terug. Dit moedigt de herfstframbozen aan om nieuwe stengels te vormen. Deze nieuwe takken geven nog deze herfst de zoetste rode, gele en oranje vruchten.
Heb je zomerframbozen in je tuin, dan snoei je anders. Nieuwe scheuten die deze planten afgelopen zomer hebben gevormd, geven de komende zomer vrucht. Zomerframbozen snoei je daarom niet helemaal terug, maar kort je ongeveer tot 1 meter hoogte in, na een knop, schuin, zodat het water eraf kan lopen. Deze hoogte is ideaal om straks op mondhoogte van de frambozen te snoepen.
Zomerframbozentakken die al vrucht hebben gegeven, heb je al direct daarna met de grond gelijk gemaakt. Heb je dat niet gedaan dan kan dat nu alsnog.
Vlinderstruik snoeien
‘Buddleja Davidii’ is op verschillende manieren te snoeien. Knip zo ver als je durft. Snoei Buddleja’s diep in, tot twee of drie knoppen, om hem compact te houden! De takken die er dit jaar weer aangroeien zullen prachtige bloemen geven. Snoei op diverse hoogtes, zodat je overal bloemen krijgt. Dezelfde techniek kun je ook gebruiken bij de vlier Sambucus nigra ‘Black Beauty’. Door drastisch te snoeien hou je de struiken compact. Je zult verbaasd zijn hoeveel bloemen de struiken dit jaar laten zien! Ideaal om alle mogelijke insecten en vlinders aan te trekken. Hou je van de hoog uitwaaierende takken, dan snoei je daar waar je uitlopers wilt.
Snoei afval
Wat kun je doen met snoeiafval? Maak eens een schuilhaag voor vogels. Steek de snoeitakken van roos, Japanse wijnbes, aalbes en framboos diep in de grond. Knip op 30 cm af. Na een jaar alle takken aanbinden aan palen of een trellis en ze groeien vanzelf tot een haag.
Van allerlei snoeiafval kun je een mooie takkenril bouwen. Mooi als afscheiding en nuttig voor allerlei vogels als schuilplaats of nestmogelijkheid.
Snoeihout kan ook weer dienst doen als plantensteunen of voor rijshout bij erwten en peultjes.
Rozen snoeien en bemesten
Eind februari, begin maart is het tijd om rozen te snoeien. Help, hoe snoei je klim- en struikrozen? Er zijn workshops bij de biologische rozenkwekerij de Bierkreek over rozen snoeien en bemesten. Rozensnoeiworkshops kun je ook volgen bij de Wilde, Border, Lens-Roses, Belle-Epoque. Ook op YouTube zijn er genoeg duidelijke filmpjes te bekijken.
En speciaal voor rozen is er een keur aan gereedschap waaronder een rozenvasthoudschaar , rozenritser , rozenschaar lang of op telescoopsteel , en de onmisbare lange rozenhandschoenen .
Rozen houden erg van water. Liever één keer in de week heel veel, zodat de grond en de wortels goed nat zijn. Bemest rozen in maart na de snoei.
Goed gereedschap
Snoei altijd met schoon en scherp snoeigereedschap . Een goede takkenschaar in de tuin is onmisbaar en maakt het werk een stuk aangenamer. Een snoeischaar die in twee stukken uiteen valt bij het knippen werkt niet echt fijn. Het is misschien even een investering, maar met het juiste onderhoud gaat je snoeischaar een leven lang mee! Voordat je tot aanschaf van gereedschap over gaat is het verstandig om goed na te denken wat je ermee gaat doen. Met scherp en schoon gereedschap beschadig je planten het minst.
Een stevige trap die stabiel staat en ook met één poot in de fruitboom gezet kan worden, om dichterbij te snoeien, is de plukladder.