Rozen aanplanten – een korte handleiding

Rozen aanplanten – een korte handleiding

0 reactie minuten lezen
Het najaar is een uitstekende tijd om rozen aan te planten. De grond is nog warm, waardoor de rozenstruiken nog tijd hebben om te wortelen voordat de winter begint. De herfstregens geven de planten genoeg water om goed aan te slaan en in de lente kunnen de rozenstruiken beginnen aan groei en bloei. Ook voor rozen die je wilt verplanten is dit de juiste tijd van het jaar.

Rozen verzorgen

Bestaande rozenstruiken willen graag goed verzorgd worden in het najaar. Door dode bloemknoppen eraf te knippen met een rozensnoeischaar wordt rotten voorkomen. Wil je genieten van rozenbottels in de winter, haal dan alleen de rozenblaadjes eraf. Alle lelijke blaadjes, die tekenen van ziekte vertonen, haal je er ook af. Ook blad wat ziek is en is gevallen, moet je snel weghalen en afvoeren in de groene kliko, om ziektes in het nieuwe groeiseizoen te voorkomen. Niet vergeten: maak de snoeischaar goed schoon na gebruik. 

Snoei alle dode takjes uit de rozenstruiken en haal de kruisende takken weg. Het doel is een open struik, zodat er een goede luchtstroom doorheen kan. 

Kort de lange takken van hoge klimrozen in, om de wind niet de kans te geven de rozenstruiken door storm los te rukken uit de grond en de wortelen te beschadigen. 

Rozen op stam

Rozen op stam zijn erg gevoelig voor wind, dus uitdunnen in het najaar is heel zinvol. Als bescherming tegen de vorst kun je bijvoorbeeld jute zakken met bladeren, compost of ander organisch materiaal aan de voet van de rozenstruik leggen. Eenmaal gecomposteerd, kun je dit verdelen na de winter over de grond als voeding. Een dikke laag van vijf cm is een prima onkruidonderdrukker en uitstekende verbeteraar van het bodemleven. Het is aan te raden om rozenmest aan de rozen te geven. Voor de optimale omstandigheden doe je dit een aantal keer per jaar. 

Kale wortel

Rozen zijn in het najaar ook te koop met kale wortel. Ze slaan goed aan in vochtige aarde en zijn schappelijker in prijs dan rozen in pot. Er zijn ook meer rassen beschikbaar met kale wortel. Rozen hebben licht, lucht en zon nodig. De optimale omstandigheden verschillen per roos, dus lees de instructies van de rozenkweker voor optimaal succes bij de aanplant van rozen met kale wortel. 

Cadeau inspiratie voor de rozenliefhebber

Gek op rozen? Je loopt toch vaak tegen een stekelig probleem aan: de doornen. Een rozenritser is een doeltreffend hulpmiddel bij het ontdoornen en ontbladeren van de rozenstelen, zodat die scherpe punten jou niet meer te pakken kunnen nemen.

Met lange rozenhandschoenen aan blijft rozen snoeien leuk werk. Of wat dacht je van een rozensnoeischaar met lange arm, waarbij de snoeibek de afgeknipte tak vasthoudt. Die is handig bij het snoeien van hoge klimrozen, of rozen die wat verder weg in de border staan. Je hoeft niet tussen planten te rijken en doordat de schaar lichtgewicht is, blijft het plezierig werk. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »