Kruiden en combinaties met groenten

Kruiden en combinaties met groenten

0 reactie minuten lezen
Kruiden laten zich goed mengen met groente, waardoor de groente beschermd wordt tegen ongedierte. Als rand om de groentebedden of in rijtjes tussendoor. Zo biedt jij extra bescherming en je hebt er zelf ook nog profijt van.

Combinaties kruiden

Er bestaan gunstige en ongunstige combinaties van kruiden met groente. Onderstaand een rijtje wat goed bij elkaar past en soms zelfs mooie combinaties oplevert in de (moes)tuin.

  • Zo kan bonenkruid kan heel goed bij tuinbonen en uien.
  • Basilicum past goed bij tomaten, komkommer, koolrabi en snijbiet.
  • Peterselie staat het liefst bij asperges, kool, radijs, rettich en courgette.
  • Bieslook zet u rustig tussen kool en wortelen.
  • Kervel past bij sla en kool.
  • Calendula of goudsbloem zaait zich makkelijk uit en past overal bij. Het is een erg mooie combinatie met ‘Cavolo nero’ of palmkool.
  • Venkelkruid Foeniculum vulgare is ongunstig voor sperziebonen, karwij, tomaten, en koolrabi.
  • Sla en courgette kunnen venkel wel velen.

Meerjarig en vast kruiden

Salie, tijm en hyssop zijn meerjarige aromatische kruiden of vaste planten. Salie beschermt kolen tegen het koolwitje als het naast of tussen de kolen staat. Salie blaadjes tussen de kolen gestrooid helpt ook al.

Tijm weert rupsen uit kool. Door zijn aromatische kwaliteiten verlevendigt tijm elk moestuinbed en is heerlijk in de keuken. Hyssop trekt het koolwitje aan, waardoor het kruid de vlinder bij de kolen vandaan houdt.

Zet hyssop naast druivenranken, dan krijg je meer druiven. Blauwe hyssop verjaagt insecten, maar is geliefd bij bijen, hommels en vlinders.

Eenjarige kruiden

  • Bonenkruid en Oost-Indische kers staan tussen tuinbonen tegen zwarte luis.
  • Basilicum past goed bij tomaten, komkommer en snijbiet.

Kruiden zijn bijna allemaal lichtkiemers en daarom moeten deze zaden, nadat ze zijn gezaaid, met weinig fijne aarde worden bedekt. Voorkom uitdroging, maar geef ook zeker niet te veel water.

Culinair met kruiden

Kruiden worden gebruikt in de keuken om gerechten meer smaak te geven, zoals een Bouquet garni, dat bestaat uit een blaadje salie, takje tijm, takje rozemarijn, blaadje laurier. Meegekookt in soep in een zakje.

Kruiden drogen

Kruiden kunt u drogen door ze op een donkere en droge, maar wel goed geventileerde plaats. Gebruik een elastiekje om de kruiden op te hangen, zodat de kruiden bij het drogen niet vallen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »