Waarom kleigrond bewerken in november?
Het spitten van de kleigrond in het najaar heeft alles te maken met de dichtheid van de grond. Door spitten, maak je de grond minder zwaar en beter van structuur. Ook kunnen voedingsstoffen beter worden opgenomen in de gespitte grond, terwijl het in zandgrond nu juist weg zou spoelen.
Hoe spitten?
Als je de grond omwerkt, bijvoorbeeld met een grelinette of spitvork, kun je daarna de grond in kluiten laten liggen. Door de vorst in de winter wordt de grond vanzelf bros en zal deze verkruimelen. Je kunt er voor kiezen om nu wel alvast compost en zand over de grond uit te strooien, zodat het goed wordt opgenomen in de bodem. Dit zorgt ervoor dat de bodem minder zwaar wordt van structuur.
Aan de slag met een grelinette
Een grelinette, ook wel woelvork, is speciaal ontwikkeld om de bodem diep te beluchten zonder dat je hierbij het wortelgestel van bomen en planten beschadigt. Beluchten is vaak zwaar werk en de grelinette is dan wel zwaar, door zijn ergonomische vormgeving wordt dit zware klusje lichter werk. Je steekt de grelinette in de grond, ‘wipt’ de grond dan omhoog door het handvat naar beneden te duwen en trekt hem daarna weer uit de bodem. Vervolgens sleep je hem een stuk verder en duwt hem weer in de grond. Je hoeft dus niet te tillen, wat het werk een stuk minder zwaar maakt.
Bodem bekalken
In november is het ook aan te raden om de zure bodem te bekalken. Planten vinden het fijn als er iets van kalk in de bodem zit, op die manier kunnen ze namelijk voedingsstoffen beter opnemen. Daarnaast zorgt kalk voor een betere bodemstructuur en voorkomt het mos en onkruidgroei. Door in november vast te bekalken is het goed opgenomen in het voorjaar. In maart kun je dan met bemesting aan de slag.