De peer. Een Hollandse vrucht die jaarlijks in de meeste huishoudens wordt gegeten. De peer is net als de appel een pitvrucht en zijn het hele jaar verkrijgbaar, hoewel de herfst toch wel hét seizoen is om deze vruchten te eten. Het is een duurzame keuze, omdat de peer geen lange buitenlandse reizen hoeft te maken en dus een lage klimaatbelasting heeft. Daarnaast bevat een peer veel vitamine C, voedingsvezels en kalium, waardoor het ook een gezonde keuze is.
Peren kweken
Het klimaat in de lage landen is heel geschikt om peren te kweken, daarom zie je vaak in de achtertuin een perenboom staan. Je kunt deze zelf opkweken uit een pit. Een proces wat in 3 tot 5 jaar ook weer tot een rijpe vrucht leidt. Toch wordt er vaker gekozen voor een perenboom van het tuincentrum. Belangrijk is dat je zorgt voor genoeg ruimte, voeding en vocht. Na de boom in je tuin staat, is het noodzakelijk om één keer per jaar de boom goed te bemesten. Daarnaast moet je in het eerste jaar één keer per week water geven en tijdens drogere periodes zelfs vaker. Na het eerste jaar is de boom gewend aan zijn nieuwe omgeving en zal de zorg minder intensief zijn.
Peren snoeien
Als de takken beginnen te breken of er bladeren afsterven, is het tijd om de perenboom te snoeien. Doe dit in de lente vlak voordat het groeiseizoen begint. Een tak heeft ongeveer 30 centimeter ruimte nodig om te groeien, snoei daarom takken af die dicht bij elkaar/door elkaar heen groeien. Ook zieke takken dien je op tijd te snoeien, zodat dit niet in de boom terecht komt.
Verse oogst
Na een aantal jaar zijn de peren oogstrijp. Dit kan bij een eigen gekweekte perenboom al na 3 jaar zijn, maar kan ook 10 jaar duren. Je herkent een rijpe peer aan de kleur (afhankelijk van het ras). Ook valt de eerste peer van de boom als teken van rijp-zijn. Meestal is dit eind september/begin oktober. Peren kun je plukken door ze een klein slagje te draaien. Peren die hoger hangen, kun je plukken met een plukzak op steel. Als je de oogst hebt verzameld, kun je deze bewaren in een proviandkast, op de fruitschaal of in de koelkast. Dit hangt af van het moment van consumeren.
Gebakken peren
Peren kun je op vele manieren eten. Zo uit het vuistje, gestoofd, door een salade... er zijn veel opties. Wij delen een klein en makkelijk recept.
Wat heb je nodig? 1/2 geschilde peer per persoon, zonder klokhuis - 1 velletje bladerdeeg per persoon - geitenkaas - honing - walnoten
Hoe bereid je het? Leg de peer met de platte kant naar beneden neer op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe over de bolle kant het bladerdeeg en pak in. Bak 20 minuten op 200 graden. Haal uit de oven en laat kort afkoelen. Serveer lauw met geitenkaas in het klokhuisholletje en top af met walnoot en honing. Eet smakelijk!