Een uitstekend moment om appels te oogsten

Een uitstekend moment om appels te oogsten

0 reactie minuten lezen
Appels zijn een veel geteelde fruitsoort. De appeloogst is van augustus tot ver in oktober, afhankelijk van het ras, de grondsoort en het weer. Het plukken van appels moet in de juiste periode gebeuren.

Augustus, september en oktober, de echte oogstmaanden. Traditioneel gezien zijn er nu ook veel oogstfeesten. Denk maar aan het Oktoberfest, wat al in september begint. Dit is niets meer en niets minder dan een oogstfeest! Dus laten we dan ook maar een feestje maken van het oogsten hier in Nederland. En met het juiste materiaal, wordt het ook écht een feest. 

Wanneer zijn de appels oogstrijp?

Appels zijn oogstrijp als er kleur op de schil zit of als ze op de grond vallen. Hangt de appel nog in de boom, til dan de vrucht op en draai in de handpalm. Als de appel makkelijk loslaat, met het steeltje, is die rijp om te oogsten.

Valappels, met een deukje of al aangepikt door vogels, kun je nog prima verwerken in een gerecht. Bijvoorbeeld een appeltaart of appelmoes.

Oogsttijd

Zomerappels kunnen al in augustus geplukt worden. Dit zijn bijvoorbeeld de ‘Discovery’, ‘Mantet’ of ‘Yellow transparant’. Herfstappels worden begin september vers geplukt en het lekkerst direct gegeten. Dit zijn rassen als ‘Alkemene’, ‘Gravensteiner’, ‘James Grieve’ en ‘Jonathan’.  

Zomer- en herfstrassen zijn slechts kort te bewaren op een koele plaats.

Winterappels worden meestal tussen half september en half oktober geplukt. Deze zijn een aantal maanden te bewaren, mits ze iets onrijp geplukt, helemaal gaaf en gezond zijn. Goed te bewaren winterrassen zijn ‘Schone van Boskoop’, ‘Santana’ en ‘Bramley’s seedling’. Dit laatste ras ontwikkelt tijdens het bewaren een beschermende waslaag.

Handig bij het oogsten

plukzak verzinktVeel appels hangen natuurlijk op hoogte. Daarom is het aan te raden om een geschikte plukladder te gebruiken en veilig te werken op hoogte. Om je handen vrij te houden, hang je de oogstmand aan een emmerhaak en het plukken kan beginnen! Onze tip: gebruik een echte plukhoenderik, die kan tot 5 kilo appels dragen!

Sommige vruchten hangen zo ver dat armen vaak te kort zijn. Met een plukzak op een stok of op een telescoopsteel is er dan vaak wèl bij te komen.

Erg handig is de appelraper voor valappels of appels die tijdens de oogst niet in een oogstmand terecht zijn gekomen. Rol eenvoudig de roller over de grond en je verzamelt de gevallen appels in een handomdraai!

Appels optimaal bewaren

Kleine hoeveelheden appels kunnen in een koelkast worden bewaard met de ideale bewaartemperatuur 4 tot 5°C. Zoek voor grote hoeveelheden een donkere bewaarplaats met een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van 2 tot 4°C, die gelucht kan worden. Goede bescherming tegen regen, vorst, vogels en knaagdieren is aan te bevelen. Denk hier bijvoorbeeld aan een proviandkast, deze zijn verkrijgbaar in diverse formaten.

Leg bewaarappels niet in de buurt bij kort te bewaren appels en ook niet bij groente.

Controleer regelmatig of er iets mis is. Met een stukje papier tussen de appelen, op stro of gedroogd brandnetelblad, kunnen de appels elkaar niet aansteken. Mochten de appels toch gaan smetten, schimmelen of anderszins aangetast worden, verwijder dan de rotte appels.

Welke appels bewaren het minst goed?

Appels van laagstambomen op zandgrond zijn minder goed houdbaar dan hoogstamappels geteeld op klei of leemgrond. Appels met een rode blos zijn minder lang te bewaren. Ook dikke vruchten bewaren minder lang dan minder dikke vruchten.