Een (zonnige) moestuin
Eigenlijk is zonlicht misschien wel één van de belangrijkste eisen in de moestuin. Zon zorgt ervoor dat planten groeien. Maak de moestuin daarom op een plek waar minimaal 6 tot 8 uur directe zon per dag is. Is er in de tuin veel schaduw? Gewassen die het daarin goed doen, zijn wortelgewassen.
Weet waar je teelt
Ga op onderzoek uit naar de geschiedenis van de bodem van de moestuin. Dit is nodig om te achterhalen of er verontreiniging in de bodem zit. Bijvoorbeeld of er industrie of veel verkeer was. Doe een bodemtest om te achterhalen of de bodem schoon is, bepaal de zuurtegraad of de bodem kalk heeft en bepaal de hoeveelheid nitraat/stikstof of de bodem voeding nodig heeft.
Moestuinbak of volle grond?
Het leukste is natuurlijk een traditionele moestuin te beginnen in de volle grond. Dit heeft het voordeel dat er veel micro-organismen in de bodem zitten die de bodem gezond houden. Maar ook in een kweektafel of moestuinbak kun je prima een moestuin beginnen. Deze bakken vragen iets meer voeding en water, maar je kunt op deze manier wel ontdekken of moestuinieren iets is voor jou en je (klein)kind.
Tip! Plaats voor extra biodiversiteit fruitbomen- en struiken in de moestuin.
De moestuinbodem voeden
Voeg kalk toe wanneer je de pH-waarde van je bodem moet aanpassen. En als je het huidige niveau van aanwezige voedingsstoffen kent, kun je de juiste hoeveelheid benodigde meststof aanbrengen om gezonde gewassen te krijgen en overbemesting te voorkomen. De beste voeding is compost uit eigen tuin, maar biologische voeding, is ook een goede optie.
De moestuin watergeven.
Naast zon, is water van groot belang voor de moestuin. Dit is wel afhankelijk per groentesoort, dus houd dit nauwkeurig in de gaten. Het beste water voor de moestuin, is die uit een regenton. Hier zit namelijk veel minder kalk in (wat in water uit de leidingen wel zit). Let op dat je het wel regelmatig test op eventuele ziektes. Uit de regenton haal je water met een vrolijke gieter. Uit de leidingen natuurlijk met een mooi watergeefsysteem.
Werken in de moestuin met kinderen
Bedenk hoe je (klein)kind fijn kan werken in de tuin zelf. Zorg dat ook de achterste plekken bereikbaar zijn, bijvoorbeeld met een stapsteen en plaats een zitje bij de moestuin.
Tuingereedschap en materialen
Wij zeggen bij de Wiltfang ‘kies voor kwaliteit’. Dit maakt werken in de tuin prettiger en het gaat langer mee, dus het is een duurzame keus. Ook kinderen kun je beter jong al aanleren wat de juiste materiaalkeuzes zijn. Een mooie kinderspade of -spitvork maken het werk een stuk leuker en gemakkelijker. Moet je veel materiaal verplaatsen, dan is een stevige kruiwagen een goede keus.
Maar wat is voor kinderen nou leuk om te zaaien?
Al het materiaal voor de moestuin is op orde, nu nog de zaden. Belangrijk! Kies wat zij lekker vinden, dan kan dat al niet meer mis gaan. Hieronder een overzichtje waarmee je moestuinavontuur een succes wordt.
De makkelijke moestuin
Aardbeien
Kinderen zijn gek op aardbeien! Lekker zoet en ook gezond. De aardbei is makkelijker te kweken vanuit een plantje dan uit zaadjes. Dan is je oogst vrijwel altijd een succes.
Tip: weinig ruimte? Kweek dan aardbeien in een pot. Zo zijn ze ook makkelijk te verstekken en vermeerderen.
Bietjes
Rode bietjes lukken eigenlijk altijd wel. Kinderen kunnen ze zelf zaaien in de volle grond en gemakkelijk oogsten. Bietjes zijn zoet en daar zijn kinderen dol op. Ook zijn bietjes lang te bewaren in een kist met zand die je koel wegzet. Loof eraan laten en ze blijven nog lang vers.
Bonen
Naar bonen heb je vrijwel geen omkijken en er is altijd oogst. Bonen zijn er in diverse soorten: snijbonen, sperziebonen, tuinbonen, prinsessenbonen… Er is onderscheid in stambonen, die laag blijven, en stokbonen, die omhoog groeien. De laatste moet je ondersteunen tijdens de groei.
Tip: Voor de bonen de grond ingaan, kun je de bonen het beste een nachtje laten weken zodat ze goed ontkiemen.
Spinazie
Voor elk seizoen is er wel een type spinazie te vinden. Spinazie groeit snel en is heel gezond. Een perfecte groente voor in de kindermoestuin! Let op dat je spinazie niet doorschiet, dan is hij echt niet meer lekker!
Aardappelen
Van aardappelen kun je van alles maken waar kinderen dol op zijn. Frietjes, schijfjes, stamppot… Gebruik speciale pootaardappelen als je aan de slag gaat. Aardappelen hebben voldoende compost en water nodig voor een goede oogst. Je kinderen zullen verstelt zijn dat er uit een enkele aardappel zoveel verschillende aardappels groeien. Kweek ze in een speciale aardappelkweekbak en je kunt het heel proces meekijken!
De lekkere moestuin
Aalbes
Een ideale fruitstruik is de aalbes. Deze plant is zelf bestuivend, je hebt dus aan één plant genoeg. De oogst is rond eind juni en het levert friszure besjes op. Klaar met snoepen? Het is een leuk karweitje om samen met de kinderen er jam van te maken!
Sugar snaps
Sugar snaps zijn lekkere zoete boontjes die vrijwel altijd lukken en een rijke oogst hebben. Wel de erwt even laten voorkiemen op een nat stukje keukenrol in de vensterbank. Geef de plantjes een zonnige plek in de moestuin en leidt ze langs gaas of stokken omhoog. De mooie witte bloemen zijn eetbaar. Eet je de bloem, dan geen Sugar snap, dus niet helemaal leegeten!
Wortels
Wortels voor zaaien is nogal een gepriegel door de kleine zaadjes. Help je (klein)kind daarom mee. Wortels kunnen direct in de volle grond, want ze worden liever niet verplaatst en daarna hup zon in de mond! Dat vinden kinderen altijd leuk. Extra vrolijk is de diversiteit aan kleuren die sommige wortels hebben. Voor extra plezier op het bord!
Tomaten
Tomaten zijn niet de gemakkelijkste groente om te telen. Vaak wordt deze in de kas geteeld, omdat deze plant veel warmte nodig heeft. Ook heeft de plant snel last van schimmel. Een slimme en makkelijke keuze voor kinderen zijn daarom cherrytomaatjes. Doordat deze wat hoger groeien is er minder kans op schimmel. Ook zijn ze iets zoeter, waar kinderen van houden. Zaai binnen voor en plaats ze na ijsheiligen buiten in pot of volle grond. Ondersteun met bijvoorbeeld een tomatenspiraal en laat de natuur (bijen) haar werk doen.
Mooie Moestuin
Doperwten
Vaak weten kinderen niet waar doperwten vandaan komen en dat is al een goede reden deze groente te telen. Doperwten komen uit peulen. Het is wat werk, maar als je er samen even voor gaat zitten, heb je zo een berg heerlijke verse doperwtjes die echt heel anders smaken dan uit een potje. Wat ook leuk is: deze klimmende plant krijgt leuke bloemetjes en daar fleurt je moestuin van op!
Courgette
De courgette is één van de makkelijkste planten in de tuin. Ze neemt wat ruimte in, maar met de juiste hoeveelheid compost geeft ze vruchten in overvloed. Van soep, gevuld uit de oven tot gegrild op de barbecue; bedenk alvast wat recepten voor je de oogst niet meer kunt bijhouden. Extra leuk! De bloemetjes kun je ook eten. De courgette is een mooie plant om het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes aan je kinderen uit te leggen, omdat ze zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen heeft. De bijen bestuiven daarom vanuit de mannelijke bloem de vrouwelijke bloem.
Pompoen
De pompoen is familie van de courgette. Ook deze plant heeft veel ruimte nodig. En veel zon. En veel compost. Ook is de pompoen zelf bestuivend. Dit kun je ook samen met je kinderen doen, door de mannelijke bloemen los te maken en met het meeldraad voorzichtig over de vrouwelijke bloemen te wrijven. Pompoenen zijn er in vele soorten en maten en ze geven stuk voor stuk schitterende bloemen. De pompoenen worden groot. Zorg ervoor dat ze niet losscheuren van de hoofdstengel door de wortel van de rank te scheuren in de buurt van de pompoen. Anders wortelt de rank en scheurt deze als de pompoen groot wordt. Op deze manier kan hij weg groeien van de pompoen. Vervolgens leidt je de rank weg van de pompoen door hem elke dag bij te sturen in de gewenste richting.
Nu je weet hoe je moet beginnen en welke groente je gaat kweken, is het tijd om aan de slag te gaan met de juiste materialen.
Bekijk hier alles voor de moestuin en hier voor link naar allerlei kindergereedschappen.
Graag een cursus volgen? Bekijk hier de mogelijkheden van Moestuinieren met Kinderen.
Over Moestuinieren met Kinderen
Moestuinieren met Kinderen biedt verschillende online moestuincursussen voor (groot)ouders, scholen en kinderopvang. Er is de jaarcursus Moestuinieren met Kinderen met moestuinlessen, recepten, natuurweetjes en activiteiten voor kinderen 6-12. Ook kun je kiezen voor alleen de moestuinlessen of alleen de kinderactiviteiten. Speciaal voor jonge kinderen zijn er de seizoenspakketten met activiteiten die je ook in één bundel kunt kopen.