Een houten tuinkas plaatsen - een juweel voor de tuin

Een houten tuinkas plaatsen - een juweel voor de tuin

0 reactie minuten lezen
We zijn steeds bewuster bezig met de aarde, het klimaat en duurzaamheid. Ook waar producten vandaan komen, vinden we steeds belangrijker. Lokaal gaat boven import en biologisch boven massateelt. We telen steeds meer zelf en proberen daarvoor de beste omstandigheden te creëren. Door een houten tuinkas te plaatsen, zet je daarin een grote stap.

Waarom een houten tuinkas?

Als je kiest voor een houten tuinkas, kies je niet alleen voor een heel jaar rond tuinieren, nee het brengt nog veel meer met zich mee. Het ziet er namelijk schitterend uit. Het is een juweel voor in de tuin. Ook brengt het een waarde van je huis zal ook stijgen. De warme uitstraling van het cederhout, evenals de heerlijke geur ervan zijn onvergetelijk. Eenmaal zo'n kas binnengelopen en je weet... dit wil ik ook! 
Wat is de beste plaats voor een tuinkas?

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als je een tuinkas plaats. Hier volgen ze kort op een rijtje:

  • Zorg voor een plek met genoeg zon. Minimaal 6 uur per dag. Zo kunnen je plantjes erin goed groeien.
  • Plaats de tuinkas beschut, bijvoorbeeld bij een haag. Zo is er weinig last van wind
    Zorg wel voor voldoende afstand, in verband met schaduw. Ook is het fijn dat je er goed omheen kan lopen bijvoorbeeld voor het schoonmaken van de ruiten, of het leeghalen van de dakgoot van de tuinkas. 
  • Plaats de kas niet te ver weg van het huis. Op die manier is het een kleinere stap om even kort aan het werk te gaan in de kas. Minder kans op 'vergeten' van de plantjes. 

Waar moet je verder nog rekening mee houden?

Er zijn een paar kleine factoren waar je rekening mee moet houden. Dit gaat om:

  • Een vergunning. Dit is meestal niet nodig, omdat het op eigen terrein is, maar bij sommige hoogtes of binnen sommige gemeentes, is dit toch verplicht. Zoek dit daarom van te voren even goed uit.
  • Fundering. Hierbij hoef je niet direct te denken aan een heel heiwerk met palen, maar sommige grond is minder geschikt. Plaats de rand van de kas altijd op stenen, zo staat hij stabiel. Is de grond wat zachter, dan is het de overweging waard om toch een vorm van fundering aan te leggen.
  • Inrichting. En dan niet welke planten, maar wel de manier hoe je van plan bent te tuinieren. Ga je alleen in bakken en potten werken? Of ook rechtstreeks in de grond. Dit is goed om van te voren duidelijk te hebben, zodat de grond optimaal is voorbereid en je er rekening mee kan houden bij eventuele fundering die je gaat aanleggen.

Welke planten verbouwen in een kas?

Eenmaal de kas geplaatst en de plannen op orde, dan is het tijd om te gaan tuinieren. Genieten uit eigen kas! Wie wil dat nou niet?

De kas gebruik je voor het voor zaaien en opkweken van jonge plantjes en groenten. Zodra deze sterk genoeg zijn kunnen ze vaak buiten worden uitgeplant of in potten worden geplaatst. Doe dit wel pas na half mei, dat is na IJsheilgen. De kans op vorst is dan minimaal. Toch zijn er een aantal planten die het heel fijn vinden als je ze binnen houdt. Dit gaat vooral om planten die niet voorkomen in ons klimaat. Zoals de paprika's en pepers, aubergines en sommige tomaten planten. Die gaan goed bij warmte en minder vocht. Houdt hier ook rekening mee met de ruimte. Dat je niet straks de hele kas vol hebt staan en je niet meer kunt werken door alle planten.

Sommige bloemen vinden het ook fijn om opgekweekt te worden in een kas. Ze fleuren de ruimte op in de kas als het weer buiten tegenvalt. Denk aan canna’s, geraniums, dahlia’s en orchideeën of zelfs Bougainvillea die in grote potten gekweekt kunnen worden om van de zomer op het terras te zetten.

Als het tuinseizoen een beetje voorbij lijkt en de eerste vorst voor de deur staat, is het ook verstandig om niet-winderharde planten in je kas te zetten. Bijvoorbeeld de olijfboom of de hibiscus. Deze planten houden niet van temperaturen onder de 10 graden. Je kunt ze daarom het beste in de koude, donkere wintermaanden in de kas zetten. 

Voordelen van een houten tuinkas

Ben je nog niet overtuigd? Dan zetten we hier de voordelen van het werken met en in een houten tuinkas nog even op een rijtje:

  • Verleng het groeiseizoen; Als je buiten eetbare gewassen kweekt, moet je wachten tot de grond opwarmt en het vorstrisico voorbij is om zaden te laten ontkiemen. Als je een kas gebruikt, kun je veel eerder in het seizoen beginnen met zaaien en opkweken, waardoor je een voorsprong creëert.
  • Gelijkmatige temperatuur; in de volle grond kunnen de zaailingen te maken krijgen met grote temperatuurschommelingen van dag en nacht, waardoor ze kunnen worden aangetast. Door te kweken in een kas, is dit beter te beheersen. Een gelijke temperatuur is een gunstigere omstandigheid om de zaailingen te laten groeien.
  • Optimale kweekomgeving. In een kas is dus weinig invloed van weer, daarnaast komen er ook geen plagen en ziektes voor en is de voeding veel beter te regelen.
  • Minder vatbaar voor plagen en ziektes. Alle koolsoorten hebben last van plaagbeesten. Of het nu gaat om duiven die de koolbladeren verorberen of koolwitjes die er hele families rupsen op laten groeien, de kolen moeten goed beschermd worden. Tomaten hebben buiten een kas weinig kans om gezond te volgroeien. De beruchte ziekte Phythophthora infestans is in een buitenomgeving lastig onder controle te krijgen. In de afgesloten ruimte van een kas heeft de tomaat een betere kans en verminder je het risico van een aanval in deze overdekte ruimte, aangezien deze ziekte verspreid wordt door de wind.
  • Meer keuzes; door de gunstige omstandigheden, is het assortiment wat je kunt kweken in de kas vele malen groter. Fruit en groente die normaal in exotische landen voorkomt, kun je ook proberen op te kweken in je kas. Net als sommige planten bloemen.
  • Eigen oogst is altijd lekkerder dan die van de supermarkt. En eerlijker. En je weet waar het vandaan komt. Alleen maar voordelen dus!
  • Tomaten hebben een minimumtemperatuur nodig van 21 graden, om te blijven groeien. Tomaten gedijen op hitte en zonneschijn en hebben de neiging om zoeter en rijker van smaak te zijn dan de buitentomaten.

Wil je graag een tuinkas plaatsen? Of meer informatie? Bekijk dan eens onze tuinkassenpagina of neem contact op per mail via [email protected] of telefonisch op 0346 - 218 111.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »