Een groen, vol, gezond gazon. Daar dromen we allemaal van. Onderhouden is daarvoor van groot belang. En onderhoud is niet alleen maar maaien en water geven. Nee, er komt veel meer bij kijken.
Grasmaaien
Het grasseizoen start in maart met één keer per week maaien. Stel de maaihoogte in op de hoogste stand en verlaag die geleidelijk. Laat gras niet hoger worden dan 6 cm en niet korter dan 2 cm. Vanaf mei kun je twee keer per week maaien. Bij extreem droog weer is het verstandig om het gras wat langer te laten om zo uitdrogen tegen te gaan. Toch uitgedroogd gras? Geen nood. Het herstelt na intensief sproeien.
Beluchten en verticuteren van gras
Beluchten kun je het best een keer per maand doen te beginnen na de derde maaibeurt, het liefst op een regenachtige/koele dag. Met beluchten maak je de grondstructuur van je gazon open. Je creëert hiermee een betere afwatering rondom de graswortels, waardoor water en voeding beter opgenomen worden. Je kunt dit doen met een spitvork, beluchter of een grelinette . Deze laatste is speciaal ontwikkeld om diep te beluchten zonder dat wortels van bomen en planten beschadigen.
Verticuteren doe je om de viltlaag die het gazon verstikt te verwijderen. Hiermee haal je onkruid en mos uit het gazon en heeft het gras weer ruimte om te groeien. Doe dit ongeveer twee keer per jaar, in het voorjaar en het najaar. In het voorjaar krijgt het gras dan voldoende lucht en licht om te groeien en in het najaar gaat je grasmat schoon de winter in. Het kan zijn dat door het verticuteren kale plekken ontstaan. Deze moet je weer inzaaien om een volle groene grasmat te krijgen.
Bemesten
Maaien is goed, maar door maaien verdwijnen er ook voedingsstoffen uit het gras. Vul dit tekort aan met organische mest. Dit doe je op drie momenten in het jaar: zo eind mei, juli en september. Goed voor de groei van je grasmat en de bodemstructuur.
Water geven grasveld
Als het in de zomer gedurende lange tijd warm is, kan je mooie gazon uitdrogen. Daarom is het belangrijk om bij grote droogte extra water aan je gazon te geven. Dit heeft flink wat tijd nodig. Sproei daarom één keer per week zo’n twee uur achter elkaar. De beste tijd is tussen vier uur ’s middags en acht uur ’s avonds. Het water kan dan rustig zakken in de grond, zonder dat het water verdampt in de zon. Omdat je niet twee uur zelf gaat staan sproeien, is een goede sproei installatie hierbij wel van belang. Denk hierbij aan een zwenksproeier, sproeivoet met sproeistuk of een sectorsproeier.