Een fijne leefomgeving voor insecten

Een fijne leefomgeving voor insecten

0 reactie minuten lezen
Een gezonde tuin, betekent ook een plek waar dieren graag voedsel en veiligheid komen zoeken. En dan moet je niet alleen denken aan vogels en egels, maar juist ook aan de insecten als vlinders , hommels en (solitaire) bijen. Deze insecten dragen bij aan onze voedselketen. Hoe meer voedsel voor hen te vinden is in jouw gezonde tuin, hoe beter het gaat met de populatie van deze dieren. Met name de bijen kunnen daar een beetje hulp bij gebruiken. En dat is veel eenvoudiger dan je denkt!

Zorg voor de juiste begroeiing

Insecten zijn gek op planten met veel stuifmeel. Zorg dus voor begroeiing waar dit veel in zit. Je kunt zelf denken aan het planten van een Aster, Vlinderstruik of Koninginnekruid, maar je kunt ook aan de slag met een handig bijen en vlinder zadenpakket, wat je eenvoudig in je tuin uitstrooit! Het is beter voor de natuur om deze planten dicht op elkaar te laten groeien, zonder te veel onbegroeide plekken. Insecten houden namelijk van beschutting. Ook belangrijk, gebruik natuur eigen compost om de tuin de juiste voeding te geven. Zonder toevoegingen dus!

Plaats een insectentoren

Zodra er planten zijn, en er dus voeding is, komen vlinders en bijen hier op af. Ze zoeken dan vaak ook een plek voor rust en veiligheid. Ruim daarom oud snoeiafval en stenen niet al te fanatiek op, daar schuilen ze vaak tussen. Je kunt ook een handje helpen door een insectenhotel te plaatsen. Hang deze in de buurt van de bloemen, want de bijen hebben stuifmeel nodig bij elk eitje wat ze leggen. De voeding voor de larve. 

Overweeg een groen dak

In Utrecht hebben ze een trend gezet door als eerste stad volledig aan de slag te gaan met groene bushokjes. En dat vinden wij een mooi initiatief. Goed voorbeeld doet goed volgen, toch? Ook jij kunt je dak groener maken. Online zijn er verschillende initiatieven te vinden waar je een starterspakket kunt aanschaffen en je dus een heel divers aanbod aan plantjes krijgt. Bijkomend voordeel: Het is niet alleen goed voor de biodiversiteit en het milieu, het ziet er ook nog eens heel leuk uit! Wist je dat je in veel steden zelfs subsidie hiervoor kunt krijgen? Dus waar wacht je nog op!

Adopteer een groenstrook

Ons land is strak en georganiseerd. Dat geldt voor ons persoonlijk en ook voor onze gemeenten. Daarom worden bossen, parken en groene percelen altijd goed strak gehouden en zodra er groei in gras zit, wordt het gemaaid. Dit is voor insecten jammer, want zij gedijen juist goed bij een minder strak en georganiseerd veldje of park. Maar wist je dat je bij je gemeente een voorstel kan doen bij met je buurt om een stuk groen te adopteren en te onderhouden? Onderteken het met jouw naam en je buurtbewoners en het verzoek moet worden behandeld door de gemeenteraad. Niet geschoten, is altijd mis, toch? 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »