Regenwater gebruiken is goed voor het grondwater peil
Door het opvangen van regenwater, bespaar je grondwater. Je hoeft namelijk niet de waterbronnen te gebruiken die ons ook voorzien van bijvoorbeeld drinkwater en waar de natuur zelf van profiteert.
Goed voor de bodem en planten
Wanneer je drinkwater gebruikt bij het bewateren van je tuin, gebruik je gezuiverd water. Hier zijn stoffen als ijzer uitgefilterd, waardoor het goed drinkbaar is. Toch is het zonde om dit aan je planten te geven. Regenwater bevat helemaal geen toegevoegde stoffen zoals kalk, wat wel in drinkwater zit. Planten houden niet van kalk, dus het kiezen van regenwater boven drinkwater is nog beter voor de planten en bodem ook. Nog een goede tip: gebruik het regenwater voor het wassen van je ramen; geen kalk betekent namelijk geen strepen op de ramen.
Voorbereid op droogte
Als het regent in Nederland komt het vaak met bakken uit de hemel. Het perfecte moment om water op te vangen. Als het namelijk weer een hete, droge zomer wordt, kun je dit gebruiken om de planten te voorzien van water. Vaak geldt er 's zomers namelijk een sproeiverbod en dan kun jij toch mooi de planten verwennen.
Goed voor je portemonnee
Regenwater is tenslotte gratis. Ook al is water niet duur, waarom zou je daar niet op besparen als het kan? De aanschaf van een regenton kan misschien prijzig zijn, je verdient dit al snel terug. Bovendien zijn er veel mogelijkheden, formaten en vormgeving waaruit je kunt kiezen, dus voor iedere tuin is er iets geschiktst te vinden. Wist je trouwens dat in sommige gemeenten er subsidies zijn voor regentonnen? Of dat er collectief wordt ingekocht? Altijd handig om even te controleren.
Ik wil een regenton plaatsen, waar moet ik aan denken?
Allereerst moet je een regenton kiezen die bij je tuin past. Je kunt dan denken aan het formaat. Ze zijn al verkrijgbaar vanaf 50 liter. Daarnaast moet je denken aan het design. Kies je voor een klassieke houten regenton? Of een design variant met bijvoorbeeld een plantenbak bovenin of een raintap waar je een klein keukentje mee creëert.
- Uiteraard moet er een regenpijp zijn waar je de regenton op kan aansluiten. Dat aansluiten doe je met een vulautomaat. Belangrijk om hier rekening mee te houden is het materiaal (bijvoorbeeld PVC of zink) en de diameter van de regenpijp. Niet elke regenpijp heeft namelijk dezelfde doorsnede.
- Als laatste moet je denken aan een verhoging waarop je de regenton wil zetten. Het is aan te raden deze op een voet te zetten, zodat het aftappen van water eenvoudig kan, ook als de ton bijna leeg is.