Een haag aanplanten
Zo rond maart en april is het de perfecte tijd om de haag aan te planten. Dit komt omdat er nog weinig blad aan de planten zit en je ze dus minder beschadigd. Het plaatsen van een haag in de border is vrij eenvoudig. Graaf een geul en plaats de gewenste planten erin. Het is wel handig om dit met zijn tweeën te doen. Zo kan één persoon de boompjes recht houden en de ander de grond rondom de kuit omscheppen en aanstampen. Vergeet niet om hierna water te geven.
Bloeiers plaatsen
Het leukste is natuurlijk als je het hele jaar door bloeiende planten in de border hebt staan. Kies daarom voor verschillende bloeiers zoals de Anemone, Kamille, Meisjes ogen en de Geranium. Houd je van een beetje wilde begroeiing. Kun je hier tussendoor ook een zadenmix strooien. Niet alleen leuk om te zien, maar ook goed voor de biodiversiteit. Meer bijen en vlinders zullen op je tuin afkomen, omdat ze voedsel kunnen vinden. Dit is goed voor de bijen- en vlinderpopulatie. Dus naast dat het er prachtig uit ziet, ben je ook nog eens goed bezig. Plaats ook insectenhuisjes, zodat ze zich echt thuis voelen in jouw tuin.
Klimplanten begeleiden
Wil je klimplanten plaatsen in je border? Dan is het nu het moment! Eind april zal de groei er in zitten, dus zorg er voor dat je ze vast goed begeleid. Bijvoorbeeld met een plantensteun, tegen het ombuigen of flexibel binddraad. Staat de klimplant bij een muur, kun je ook nog kiezen voor een trellis. Genoeg opties dus om een mooie volle, groene border te creëren!
Water geven aan de border
Mocht er nou veel droogte optreden, dan is het wel belangrijk om de nieuwe plantjes goed water te geven. Zo kunnen de plantjes goed hechten en je haag goed de weg vinden op zijn nieuwe plek. Kies afhankelijk van het formaat van de border voor een handsproeier, zwenksproeier of zelfs een sectorsproeier. Eén keer per week veel water moet de planten tevreden stellen.
Beschermen van de border
Je kent de gezegdes wel: ‘Maart roert met zijn staart’ en ‘April doet wat hij wil’. Er is nog steeds kans op nachtvorst. Houd daarom beschermend noppenfolie nog in de buurt, pas na IJsheiligen is de kans op nachtvorst miniem. Ook moet je rekening houden met slakken. Zij eten graag jonge plantjes. Je kunt daarom rondom kwetsbare planten slakkenringen plaatsen. Deze zijn van koper, wat zorgt voor een schoksensatie aan hun zenuwen waardoor ze rechtsomkeert maken. Diervriendelijk, want zonder gif, maar zeer effectief!