De 4 principes van grondbewerking

De 4 principes van grondbewerking

0 reactie minuten lezen
Wanneer je aan het tuinieren slaat, is er niets zo belangrijk als goed, kwalitatief gereedschap. Want met het juiste gereedschap, wordt de klus ook leuker en eenvoudiger om te doen. Bij het grondbewerkingsproces zijn er eigenlijk 4 methodes die je toepast: Omwerken, beluchten, cultiveren en schoffelen.

Een korte introductie.

Omwerken

Er zijn verschillende manieren waarop grond kan worden bewerkt. Spades worden gebruikt om te graven. Een bats of grote schop wordt gebruikt voor het opscheppen van zand of losse grond. Het gaat er om dat jouw kracht via het gereedschap optimaal op de te bewerken grond wordt overgebracht. Dit kan losse zandgrond zijn, maar ook taai veen of zware en harde klei. De vorm en lengte van de steel zijn van belang, maar het belangrijkste is dat de snijkant van het blad scherp is.

Beluchten

Spitten is een kerende grondbewerking van de bovenste laag van de grond. Hierbij wordt deze laag zodanig omgedraaid dat het onkruid en de eventueel opgebrachte stalmest of kunstmest onder de grond komt. Spitten wordt gedaan om de structuur van de bodem te verbeteren, gewasresten en mest onder te werken en onkruid te bestrijden. Gebruik hiervoor een spitvork. Wil je de grond beluchten, zonder het wortelgestel van bomen en planten te beschadigen? Dan is het aan te raden om een grelinette te gebruiken.

Cultiveren

Bij het cultiveren werk je de bovenlaag van de grond los. Een grondbewerking die je niet vaak genoeg kunt doen, want het geeft licht, lucht en water de gelegenheid zich met de grond te mengen. Cultivators hebben scherpe tanden, die aan de voor en achterkant geslepen zijn, zodat ze door de grond snijden.

Schoffelen

Met een schoffel schoffel je voorwaarts in losse, zand- of veengrond. De hak is een schoffel, die naar achteren is gericht, wat het makkelijker maakt om in zware grond te gebruiken. De hak wordt door de grond getrokken en de schoffel wordt geduwd. 

Kroonschoffel

Het best is het om te schoffelen op een droge, zonnige dag. Zorg dat al het onkruid los is en laat het liggen zodat de grond tussen de wortels droogt. Hark een paar uur later met een borderhark het onkruid bij elkaar en voer het af. Op deze wijze droogt het onkruid uit en verwijder je het zonder veel grond weg te gooien.

Een koninklijke schoffel

Deze Sneeboer schoffel is het Jubileummodel, ontwikkeld in hun jubileumjaar(2013). Dit was ook het kroningsjaar van Willem Alexander. Dit inspireerde Sneeboer om te komen tot een schoffel D-model (Dutch Hoe) met een getand snijvlak, een knipoog naar een kroon. Zo ontstond de naam Royal Dutch Hoe, oftewel de kroonschoffel

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »