Wat is composteren?
Composteren is het op een natuurlijke manier afbreken van tuin- en keukenafval tot een materiaal, dat je tuingrond verrijkt; compost. Door compost te gebruiken, houdt de grond beter vocht vast, is het bodemleven actief en werken meststoffen beter en langer. Gedurende het composteerproces zetten bacteriën en schimmels het afval om in voeding. Energie wordt daarbij omgezet in warmte. De temperatuur in de hoop loopt op en hierdoor gaan ziektes en onkruid dood.
Manier van composteren
Als je aan de slag gaat met composteren, maakt je als eerste de keuze; op welke manier ga je composteren. Is dit met een reguliere compostbak? Of ga je aan de slag met wormen? Beide hebben hun eigen voordelen en zijn geschikt in andere situaties.
Composteren met tuinafval
Veel mensen voeren tuinafval af. Jammer, want door het tuinafval op eigen terrein te composteren, geeft het weer voeding aan de planten. Tuinafval, zoals takken, gras en bladeren zet je in een seizoen om tot vruchtbare compost door middel van compostbak!
Het is belangrijk dat wind en regen goed bij de hoop komen, want vocht en lucht zijn essentieel, zo blijft de compost nat genoeg. Als dit niet het geval is, kan de te droge compost gaan rotten en stinken. Belucht de hoop regelmatig om het proces te versnellen. Schep daarom elke zes weken tot drie maanden de hoop om. Het omzetten doe je door middel van een spitvork of een compostbeluchter.
Na vier tot negen maanden, afhankelijk van het materiaal, is de compost klaar voor gebruik. Al het organische materiaal is omgezet. De compost is gebruiksklaar als deze aanvoelt als droge tuinaarde en ruikt naar verse bosgrond. De onverteerde delen compost stop je terug in de composthoop.
Composteren met wormen
Keukenafval verteren met behulp van wormen. Naast educatief is het de mooiste, schoonste en snelste manier om de appel- en aardappelschillen en oude kranten geurloos tot de beste compost te verwerken. De compost is beter dan uit de winkel. Je kunt binnen, in de bijkeuken, schuur of buiten aan de slag met composteren.
Wist je dat 40% van al het huisafval bioafval is? Dit kan dus makkelijk gecomposteerd worden. Niet alleen verkleint de afvalberg op deze manier, maar er kan met afval iets gemaakt worden wat weer zeer nuttig is om thuis te gebruiken.
Vloeibare mest
De compost die je wormen produceren noem je ook wel wormenthee. Het is waterig en druppelt door de gaatjes in de laatste emmer. Dit is de vloeibare mest van de wormen. Deze natte mest bewaar je in een afgesloten pot of emmer totdat je het gebruikt voor bijvoorbeeld een nieuwe moestuin. Verdun het dan met water en je kunt sproeien over je tuin. Of meng het met droge compost en gebruik het als mest.