Bollen planten in oktober

Bollen planten in oktober

0 reactie minuten lezen
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.

Wat is een bloembol:

Een bloembol is een ondergrondse stengelgedeelte in bolvorm. een bloembol bestaat uit wortels en een stengel met bladeren. De stengel is heel kort en wordt bolschijf genoemd. Aan de onderkant hiervan zit een rand met wortels. Zodra de bol vergroeid is onder de grond komen de plant bovengronds in bloei. Dan worden er ook nieuwe wortels gevormd welke voedsel uit de bodem halen.  Onder invloed van zonlicht worden koolzuurgas uit de lucht en water met mineralen uit de bodem door de bladeren omgevormd tot suikers en vind de groei van de knoppen plaats. Deze groeien dan uit tot nieuwe bloembollen.

Hoeveel jaar bloeien de bloembollen?

Er zijn eenjarige, tweejarige, meerjarige en verwilderings bloembollen.

  • Eenjarige bloembollen: Deze bloembollen bloeien maar 1 seizoen. Voorbeelden hiervan zijn irissen en tulpen.
  • Tweejarige bloembollen: Deze bloeien 2 jaar en vormen zijbollen. Een voorbeeld hiervan is Galanthus
  • Meerjarige bloembollen: Deze bloembollen vormen nieuwe delen, zodat de bol dikker wordt en vaker groeit. Voorbeelden hiervan zijn hyacint, narcis en lelie.
  • Verwilderings bloembollen: Deze bloembollen vermeerderen zichzelf door nieuwe bolletjes of zaad. Bijvoorbeeld krokussen.

Bloembol planten

De voorkeur gaat uit naar kalkrijke grond, die niet te lang nat blijft. In de zon en in de halfschaduw groeien de bollen goed. Bloembollen kunnen geplant worden met een bollenplanter, pootstok of bollenpriem. De regel om een bol te planten is dat de bol 2x zo diep gepoot moet worden dat hij groot is. Is de bol 5 cm groot, dan dien je deze in een gat van 10 cm te planten (met het puntje omhoog). Vanaf januari verschijnen dan de eerste groene puntjes boven de grond.

Tips bloembollen planten

  • Maak eerst de grond goed los met een spade op de plaats waar ze komen.
  • Maak een gat met een bollenplanter of bollenpriem (diameter is afhankelijk van de bollen welke je wilt planten).
  • Plant de bol in het gat (2x zo diep als dat de bol hoog is) met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
  • Plantafstand tussen de bol is 3x de diameter van de bol.
  • Maak de gat dicht met het uitgegraven grond.

Geen tuin? Je kan ze natuurlijk ook in potten planten voor het balkon. Belangrijke aandachtspunten zijn dat de pot diep genoeg moet zijn voor de bol en dat deze een gat onderin heeft zodat het teveel aan water kan weglopen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »