Afgevallen blad heeft meerdere nuttige functies. Het is namelijk een paradijs voor insecten en kleine dieren zoals muizen en egels om bescherming te zoeken. Alleen niet iedereen vindt een tuin vol bladeren er mooi uit zien. Daarom kun je er ook iets anders mee doen. Composteren. En dat is heel eenvoudig als je eenmaal weet waar je moet beginnen.
Al het blad op een hoop.
Hark al het blad bij elkaar en schep de bladeren, bijvoorbeeld met grote handen, bij elkaar op een composthoop of op een omheinde plek, zodat de bladeren niet weg kunnen waaien. Laat het liggen en de natuur doet zijn werk; het wordt een kruimelige compost en ruikt naar bosgrond. Talloze micro-organismen gaan aan de slag en het bladafval verandert in het ‘zwarte goud’ voor de tuin: compost. Let op dat er wel genoeg lucht door de composthoop komt. Dit kan door met een open compostkorf te werken of door regelmatig om te scheppen of te beluchten.
Tip! Vergeet de dakgoten niet. Schep leeg of haal een dakgoottrekker erdoorheen en gooi ook dit blad op de composthoop. Zo voorkom je verstoppingen.(zie blog dakgoten schoonmaken)
Welke bladsoorten zijn er dan geschikt?
Voor snelle compostering, binnen een jaar, zijn veel soorten blad geschikt. Denk aan de eik, iep, wilg, linde, populier, es, berk, kers en beuk. Maar het allerbeste zijn bladeren van fruitbomen. Bladeren die wat minder snel verteren komen van notenbomen en heesters, de meidoorn, esdoorn en kastanje. De tip: maak verschillende hopen van de verschillende soorten bladeren. Gooi ze niet door elkaar. Dat vertraagt de processen.
Zwarte goud
Compost wordt ook wel het zwarte goud voor de tuin genoemd. Het is ideaal om dit door kleigrond te verwerken. Kleigrond is zwaar en compact om planten goed te laten groeien. Door te mengen met bladcompost, wordt de grond verluchtigd. Voor zandgrond werkt het juist andersom. Doordat zand snel water doorlaat spoelt voeding snel weg. Mengen met de compost zorgt ervoor dat de grond beter vocht vasthoudt.
Waarvoor kun je bladafval nog meer gebruiken?
Als winterdekbed:
Doe vers herfstblad in een jute zak en gebruik het als isolatiedeken in de herfst en winter om vaste planten zoals rozen te beschermen.
Mulchen:
Maak in een korte tijd, productieve bladcompost: leg een dikke laag vochtig herfstblad van 15 centimeter op de kale grond tussen planten in een border, onder (fruit)struiken of op moestuin groentebedden. Deze mulchlaag onderdrukt de onkruidgroei, voorkomt dat de grond dichtslaat door regen én gaat verdamping en uitdroging van de grond tegen. De wormen trekken iedere blaadje in de aarde en laten voedzame wormencompost achter.