Het gehele jaar vangen de dakgoten veel viezigheid op zoals bladeren, takjes, mos. Dit hoopt zich op en daardoor kan het regenwater niet afgevoerd worden. Het water blijft liggen op het dak en kan voor lekkage zorgen waar je het niet wilt.
Velen zien tegen dit klusje op. Je kan iemand inhuren om de dakgoten schoon te maken, maar op zich valt dit klusje best mee wanneer de dakgoten zich niet te hoog bevinden. We raden wel aan om af en toe te kijken of er niet te veel blad voor ligt, anders houden de bladeren het water tegen.
Wat is nodig bij het schoonmaken van de dakgoot?
- Een stevige ladder om veilig op hoogte te werken. Wij raden een aluminium plateauladder aan
- Een emmer om vuil in te verzamelen en een emmerhaak om deze aan je ladder op te hangen. Zo heb je je handen vrij om te werken
- Een dakgootschep en dakgoottrekker om het vuil uit de dakgoot te scheppen
- en eventueel een tuinslang en een boender voor het schoonmaken.
Stappenplan dakgoten schoonmaken:
- Zet de ladder neer en plaats je voeten tegen de poten. Strek je armen recht vooruit. Wanneer je de ladder met gestrekt armen kunt pakken staat deze goed. Laat de ladder minimaal 1 meter boven de goot uitsteken. Gebruik de bovenste 3 sporten of treden niet om instabiliteit te voorkomen. Zorg ervoor dat de treden en je “werk” schoenen schoon zijn om uitglijden te voorkomen.
De aluminium plateauladder is gemakkelijk te gebruiken, deze is licht om te verplaatsen en heeft (brede) sporten waardoor je makkelijk en stevig staat. Bovenin is een plateau waar je veilig op kan werken. Aan de voeten van de ladder kan je laddervoetjes plaatsen, zodat deze (ook) te gebruiken is op harde vloeren. Een ketting zorgt er al voor dat deze niet uitglijdt en hij staat altijd goed. - Bevestig de emmer met een emmerhaak (geknikt of recht) aan de ladder om het vuil in te stoppen. Zo heb je je handen vrij en klim naar boven.
- Schep als eerst het losse afval uit de dakgoot. Deze kan je met de dakgoottrekker dichterbij halen zodat je de ladder niet steeds hoeft te verplaatsen en daarna met de dakgootschep. Een tip bij droogte is om eventueel het afval wat vochtig te maken zodat het makkelijker naar je toe te halen is.
- Spoel de goot door met een tuinslang. Het meeste vuil zal door de regenpijp gaan en hardnekkig vuil kan je met een boender of spons verwijderen. Let wel op of er niet te veel modder in de dakgoot zit.
- Spoel hierna nog een keer de dakgoot door en herhaal stap 4 als het nodig is. Zoals je kunt zien, deze klus is zo geklaard als je maar de juiste materialen in huis hebt!
Beter voorkomen dan genezen
Met deze 5 stappen voorkom je natuurlijk een verstopte dakgoot, maar er zijn nog een aantal handige trucjes zodat de verstopping nog minder kans krijgt. Je kan bijvoorbeeld een boldraadrooster of een afvoerborstel voor de regenpijp plaatsen, deze houdt “grote” viezigheid tegen zodat de regenpijp niet verstopt raakt. Er zijn zelfs gootborstels die je in de gehele dakgoot kunt plaatsen, waardoor bladeren helemaal geen kans krijgen.